Οπτικά ΙΛΙΟΝ - Φακοί επαφής
Οπτικά ΙΛΙΟΝ - Φακοί Επαφής
Κ.Παπαθεοδώρου - Α.Τσιούνης
Συχνές ερωτήσεις (F.A.Q.)
Από ποιά ηλικία μπορεί κανείς να φορέσει φακούς επαφής;
Η έναρξη της χρήσης φακών επαφής θα πρέπει να γίνει όταν ο υποψήφιος χρήστης είναι πλέον σε θέση να κατανοήσει τη σημασία της καλής υγιεινής και να εφαρμόσει με ακρίβεια τις υποδείξεις του εφαρμοστή, αναφορικά με τη χρήση των φακών. Συνεπώς τίθεται περισσότερο ζήτημα ωριμότητας, παρά ηλικίας του υποψηφίου. Η συνδρομή του εφαρμοστή και των γονιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή χρήση των φακών σε παιδιά ή εφήβους.
Έχω αστιγματισμό. Μπορώ να φορέσω φακούς επαφής;
Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά αστιγματικοί μαλακοί φακοί επαφής οι οποίοι διορθώνουν ταυτόχρονα αρκετούς βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Μάλιστα, οι φακοί αυτοί σήμερα διατίθενται σε πληθώρα υλικών, με διάφορες συχνότητες αντικατάστασης.
Υπάρχουν φακοί επαφής για την πρεσβυωπία;
Σήμερα, υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία σύγχρονων υλικών και σχεδιασμών φακών επαφής για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των αναγκών όρασης του πρεσβύωπα, σε όλα τα στάδια της πρεσβυωπίας. Ο εφαρμοστής σας είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίσει ποιο υλικό, ποιο πρόγραμμα χρήσης και ποιος σχεδιασμός ανταποκρίνεται και καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της όρασής σας και ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας.
Γιατί υπάρχει διαφορά στους βαθμούς ανάμεσα στα γυαλιά και τους φακούς μου;
Εξαιτίας της απόστασης στην οποία είναι τοποθετημένα τα γυαλιά μπροστά από τα μάτια, η οποία είναι σχεδόν μηδενική με τους φακούς επαφής, υπάρχει περίπτωση να πρέπει οι βαθμοί των φακών να τροποποιηθούν σε σχέση με αυτούς των γυαλιών. Αυτό αναφέρεται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η διόρθωση που απαιτείται είναι >±4,00Dpt. Ο εφαρμοστής σας είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίσει ποιοι θα πρέπει να είναι οι βαθμοί των φακών σας.
Πότε θα πρέπει να ανησυχήσει κάποιος ο οποίος χρησιμοποιήσει φακούς επαφής;
Κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί φακούς επαφής θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι τα μάτια του είναι και φαίνονται υγιή, ότι βλέπει καλά και ότι δεν υπάρχει κάποια ενόχληση ή μειωμένη άνεση με τους φακούς. Όποτε παρουσιαστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη χρήση των φακών, όπως ερυθρότητα, μειωμένη όραση ή μειωμένη άνεση, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι φακοί και να ζητηθεί άμεσα η συμβουλή του εφαρμοστή.