Οπτικά ΙΛΙΟΝ - Φακοί επαφής
Οπτικά ΙΛΙΟΝ - Φακοί Επαφής
Κ.Παπαθεοδώρου - Α.Τσιούνης

Οι φακοί επαφής είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία.

Είναι μια μικρή φακοειδής οφθαλμική πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής επηρεάζονται λιγότερο από τον υγρό καιρό, δεν δημιουργείται ποτέ ατμός επάνω τους. Παρέχουν καλύτερη όραση σε σύγκριση με τα γυαλιά, γιατί υπάρχει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο σε αντίθεση με τα γυαλιά όπου αυτό περιορίζεται από το Φακοί Επαφήςμέγεθος του φακού.
Επίσης, παρέχουν καλύτερη όραση σε σύγκριση με τα γυαλιά, γιατί ο φακός επαφής κινείται μαζί με το μάτι και επομένως παραμένει πάντοτε στο σωστό κέντρο (με τα γυαλιά μόνο μέσα από το κέντρο των γυαλιών, όταν κοιτάζουμε ευθεία υπάρχει η βέλτιση όραση).
Είναι πιο κατάλληλοι για τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος δεν μπορούν να διορθωθούν με ακρίβεια με τα γυαλιά.

Όμως, απαιτούν την προσοχή σας και σωστό καθαρισμό αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις, όπως επιπεφυκίτιδες κ.ά. Απαιτούν κάποιο διάστημα προσαρμογής όταν χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά (συνήθως μια εβδομάδα για τους μαλακούς φακούς). Ορισμένοι φακοί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία των ματιών σας στον ήλιο.

Τύποι φακών επαφής

Υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής: Οι μαλακοί φακοί επαφής και οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής.


Μαλακοί και ημίσκληροι φακοί επαφής
Contact Lens

Σε σχέση με τις ιδιότητες φακών επαφής και τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν:  μυωπικοί-υπερμετρωπικοί, τορικοί (για αστιγματισμό με ειδικό σχήμα για την καταπολέμηση της καμπυλότητας που παραμορφώνει την εικόνα), φακοί για κερατοκώνο, οι οποίοι κρατάνε τον κερατοειδή σταθερό παρέχοντας καλή όραση σε άτομα που πάσχουν από κερατοκώνο.

Μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί, μπορεί να είναι: πολυεστιακοί (για πρεσβυωπία και μυωπία υπερμετρωπία ταυτόχρονα), αστιγματικοί για διόρθωση αστιγματισμού, έγχρωμοι με χρώμα για αισθητικούς/κοσμητικούς λόγους δηλαδή αλλαγή του χρώματος των ματιών.

Σε σχέση με την διάρκειά τους, υπάρχουν γενικά οι εξής τύποι φακών επαφής: ημερήσιοι (κάθε φακός χρησιμοποιείται για μια μέρα και μετά πετιέται, χωρίς αποστείρωση, μηνιαίοι οι φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ημέρα που ανοίγονται έως τις επόμενες τριάντα. Κάθε βράδυ χρειάζονται να αποστειρώνονται στην θήκη τους με ειδικό υγρό, μηνιαίοι (σιλικόνης/υδρογέλης) με μεγάλη αεροδιαπερατότητα οξυγόνου κατάλληλοι για ευαίσθητα μάτια ή πολλές ώρες χρήσης, ετήσιοι: όπως οι μηνιαίοι, όμως οι ετήσιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 360 ημέρες από την ώρα που ανοίγονται.

Στο καταστημά μας παρέχουμε έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, ώστε να προμηθευτείτε τους καταλληλότερους για εσάς φακούς.